Här är hela det spännande programmet

Grona ideer dag 1 webb-40Nu är programmet klart och vi ser fram emot en intressant hållbarhetsdag i Helsingborg. Karolina Skog, Staffan Landin, Seher Yilmaz och Alexander Ståhle är några av de talare som kommer. Du kommer väl också? Välkommen med din anmälan!    

8:30 Registrering och kaffe

9:00 Vår moderator presenterar dagens program
Ingemar Tigerberg, Camino
Ingemar Tigerberg är journalist och tf chefredaktör för magasinet Camino. Han föreläser och modererar med särskild kompetens inom cirkulär ekonomi samt hur människor och miljö kan få ut mesta möjliga av tekniken.

9:10 Välkommen till Helsingborg!
Anders Lundström (KD), ordförande i miljönämnden Helsingborgs stad

9:15 Helsingborg – Sveriges femte miljöbästa kommun
Sofie Karlsborn, miljöstrateg Helsingborgs stad
I Aktuell hållbarhets årliga rankning av Sveriges miljöbästa kommuner kom Helsingborg på femte plats av 290 kommuner. Sofie Karlsborn presenterar några av de projekt som bidrar till att Helsingborg ligger i framkant.

10:00 Miljöministern om miljö som utvecklingsfråga
Karolina Skog (MP)
I maj utsågs Karolina Skog till miljöminister i Stefan Löfvéns nya regering. På Gröna idéer talar hon om miljö som utvecklingsfråga. Det handlar om hur regeringen jobbar för höjda ambitioner i miljöpolitiken samt vilka positiva effekter detta skapar i alla delar av samhället med levande städer, förnybar energi och ett hållbart transportsystem.

10:30 Fika

11:00 Hur mår Sverige? Perspektiv med siffor
Staffan Landin, samhällsvetare
Staffan Landin har arbetat inom FN:s utvecklingsprogram UNDP och stiftelsen Gapminder. Han är kollega med professor Hans Rosling och använder samma rörliga grafik från Gapminder för att ge perspektiv på globala hälsofrågor, miljöförstöring och mänsklig utveckling. Staffan lyfter de problem Sverige står inför samtidigt som han ger en positiv syn på framtiden.

12:00–12:45 Lunch

12:45 Hållbart resande för barnfamiljen
Lycke von Schantz, PåHoj
”Cykeln har alltid varit mitt främsta transportmedel. Varför ska det förändras när jag blir förälder?” Lycke von Schantz är industridesignern bakom PåHoj – en modern cykelsits och barnvagn i ett. Med PåHoj kan föräldrar välja bort onödiga bilresor och ta cykeln istället.

13:00 Hur ser framtidens städer ut?
Alexander Ståhle, stadsplanerare och stadsforskare
Hur kommer våra städer att utvecklas? Alexander Ståhle, doktor i stadsbyggnad vid KTH, är aktuell med boken ”Alla behöver närhet – så blir framtidens städer”. På Gröna idéer berättar han hur vi kan utveckla städer som skapar attraktivitet, hållbarhet och rättvisa samt gör en trendspaning på hur framtidens städer kan se ut.

13:45 Mångfald ger hållbara resultat
Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen
Seher Yilmaz, styrelseordförande i Rättviseförmedlingen, berättar hur de använder ny teknik för att spegla mångfald och bidra till ett mer socialt hållbart samhälle. Hon går igenom hur företag och organisationer steg för steg kan lämna intrampade banor och säkra mångfald på alla nivåer.

14:30 Fika

15:00 Delningsekonomi i praktiken
Peter Esse, Sunfleet
Tillgång till bil – när du vill, men utan att äga. Sunfleet är Sveriges största bilpool med över tusen miljöklassade bilar som medlemmarna delar på. Peter Esse, regionansvarig för Sunfleet i södra Sverige, berättar om vägen till ett hållbart samhälle genom att kombinera teknik, miljö och ekonomiska incitament.

15:30 Industriell symbios – goda exempel och framtida möjligheter
Anders Östlund, Öresundskraft
Cecilia Larsson, Rescued Fruits
Kim Olsson, Nordvästra Skånes Renhållning (NSR)
Lennart Albertsson, Kemira
Industriell symbios borde vara en självklarhet. De senaste åren har vi i Helsingborg utvecklat flera värdekedjor och produkter genom samarbete mellan olika aktörer. Här berättar deltagarna om vägen från idé till färdig produkt/tjänst, följt av ett samtal om nyttan av symbiosen och om framtida möjligheter.

Slut ca 16:30

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *